WOZ-waarde woning: dit moet u weten!

WOZ-waarde woning: dit moet u weten!

De WOZ-waarde van een woning wordt bepaald door de gemeente. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting er betaald dient te worden. Maar is de WOZ-waarde alleen bedoeld voor het heffen van belasting of heeft het ook nog andere functie? En hoe wordt zo’n WOZ-waarde eigenlijk bepaald? Wij leggen het u graag uit!

De WOZ-waarde van een woning

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ- waarde bepaalt hoeveel belasting en gemeentelijke heffingen u moet betalen. Het bepaalt de hoogte van onder andere onroerendezaakbelasting, waterschapslasten en uw inkomstenbelasting. De hoogte van de waarde wordt bepaald door de gemeente, door middel van taxaties en het vergelijken van soortgelijke woningen. Daarbij gaat de gemeente uit van wat de woning op 1 januari van voorgaande jaar zou moeten opbrengen.

Wilt u weten wat de WOZ-waarde van uw (potentiële) woning is? Dan kunt u dit opvragen bij uw gemeente of het WOZ-waardeloket. Staat uw woning niet in het WOZ-waardeloket dan kan dit komen doordat het pand niet geregistreerd staat als woning of omdat er nog geen waarde aan de woning is toegekend (nieuwbouw). In het waardeloket kunt u de WOZ-waarde vergelijken met die van anderen.

De WOZ-waarde is te hoog, wat nu?

Heeft u de brief over de WOZ-waarde ontvangen en denkt u dat de WOZ-waarde van uw woning te hoog is? Dan kunt u de waarde van uw woning vergelijken in het WOZ-waardeloket met een soortgelijke woning. Denkt u na de vergelijking nog steeds dat de waarde te hoog is ingeschat? Dan dient u binnen 6 weken na de datum op de brief bezwaar te maken tegen de hoogte van de waarde. Hoe u dit moet doen en welke formulieren u nodig heeft vindt u op de website van de Rijksoverheid.

WOZ-waarde belangrijk bij het (ver)huren van een woning?

Huurt of verhuurt u op dit moment een woning? Dan bepaalt de WOZ-waarde voor een deel hoe hoog de maximale huur van een woning mag zijn. Deze waarde wordt namelijk gebruikt bij het berekenen van het aantal punten van een huurwoning. Deze punten worden ook bepaald door de oppervlakte en voorzieningen in de woning.

Meer weten over de WOZ-waarde?

Meer informatie nodig of heeft u vragen over de WOZ-waarde van uw huidige of nieuwe woning? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat dan uw gegevens bij ons achter.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Einde rentevaste periode hypotheek: moet u verlengen of oversluiten?

Aan het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek staat u voor een belangrijke keuze: gaat u door met uw huidige geldverstrekker of kiest u voor een andere bank? En houdt u dezelfde hypotheek of wilt u misschien iets veranderen? In deze blog zetten we de mogelijke opties naast elkaar, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt!

3.10.2024
Hypotheken

Single? Dan kunt u misschien een hogere hypotheek afsluiten!

Singles opgelet! Soms is het mogelijk dat u een hogere hypotheek kunt krijgen dan u op basis van uw inkomen zou verwachten. Dat geldt bijvoorbeeld als u een energiezuinig huis wilt kopen of als u uw nieuwe woning wilt verduurzamen. Maar ook als u single bent, kunt u voor meer hypotheek in aanmerking komen! Zo heeft u meer kans om uw droomhuis te vinden, zelfs in deze lastige huizenmarkt. In deze blog zetten we alles voor u op een rijtje. Ontdek wat er voor u mogelijk is!

13.09.2024
Hypotheken

Loonsverhoging op komst? Dan ook een hogere hypotheek!

Een aangekondigde loonsverhoging kan een groot verschil maken als u een hypotheek wilt afsluiten. Banken willen graag weten of u voldoende inkomen heeft om uw hypotheeklasten te kunnen dragen. Dus: hoe meer u verdient, hoe hoger uw maximale hypotheek. Sommige banken kijken daarbij niet alleen naar uw huidige salaris, maar houden ook rekening met een loonsverhoging die u binnenkort krijgt. Meestal is die termijn zes maanden.

7.08.2024