Tips voor starters op de woningmarkt

Tips voor starters op de woningmarkt

Een eerste huis kopen? Voor veel mensen is dit een grote stap. Als starter op de woningmarkt is het tegenwoordig niet altijd makkelijk. In deze blog tips voor u als starter op de woningmarkt!

Een goede voorbereiding is het halve werk

De jacht op de huizenmarkt begint vaak online. Zet voordat u gaat zoeken uw concrete woonwensen op papier. Houd hierbij rekening met toekomstige veranderingen, zoals een gezinsuitbreiding of het switchen van werk. Alle wensen op papier gezet? Dan is het tijd om uw budget vast te stellen en te kijken welke hypotheekvorm bij uw situatie past. Denk ook na over uw maandlasten. Hoeveel wilt u per maand kwijt zijn aan hypotheeklasten? Vindt u deze vraagstukken lastig? Onze adviseurs helpen u hier graag bij. Voor het gehele kooptraject kunt u bij ons terecht, van advies over uw hypotheek tot het daadwerkelijk aankopen van een woning.

Tips voor iedere starter op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt zijn er waarschijnlijk zaken waar u niet in thuis bent. Wij geven een aantal tips ter voorbereiding van uw eerste koopwoning.

1. Kijk verder

Iedereen heeft bij de zoektocht naar een koopwoning een voorkeur voor een bepaalde woonwijk, stad of dorp. Focus hier niet te veel op. Vergroot uw zoekgebied en oriënteer op minder populaire of opkomende stadsdelen of wijken. Wellicht staat hier wel uw droomhuis dat aan al uw eisen voldoet.

2. Starters kortingen

Verdiep u in de regelingen op de woningmarkt die speciaal gerealiseerd zijn voor starters. Zo bestaat er bij veel gemeentes een starterslening die u kan helpen bij het financieren van uw eerste huis. Dit is een lening boven op de maximale hypotheek van de bank. Ook bestaat er per 2021 een startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Woningkopers van 18 tot 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen als u een huis koopt van maximaal € 400.000 en dat scheelt 2% van de aankoopprijs. Meer informatie hierover vind u op de website van de rijksoverheid.

3. Belastingvrije schenking

Wanneer u een schenking krijgt om een woning te kopen of te verbouwen, hoeft u hier over een bedrag van maximaal €105.302 geen schenkbelasting te betalen. Dit kan bijvoorbeeld een schenking zijn van uw ouders of andere familieleden.

4. Energiebesparende maatregelen voor een hypotheek

Van plan om de woning te verduurzamen na de aankoop? Als u voor uw nieuwe woning een energiebesparende voorziening wilt financieren kunt u een hoger hypotheekbedrag krijgen. Zo is het mogelijk om in 2021, 106% in plaats van 100% van de woningwaarde te lenen. Extra gevelisolatie, HR++ glas of zonnepanelen kunnen helpen bij een hogere hypotheek. Het is verstandig om u vooraf te laten voorlichten over de mogelijkheden.

5. Laat u helpen door professionals

Een studieschuld, spaargeld en uw werksituatie zijn van grote invloed op uw hypotheek. Het is raadzaam u te laten adviseren over een geschikte hypotheek. Als starter op de oververhitte woningmarkt heeft u te maken met een snelle en grote beslissing. U heeft weinig tijd om na te denken voordat u een bod uitbrengt. U kunt u laten helpen door professionals op de woningmarkt, zoals een aankoopmakelaar. Zo krijgt u advies over de status van de woningmarkt, kunt u vragen om een waardebepaling van de woning die u op het oog heeft en kan het u helpen bij het maken van verstandige keuzes in stressvolle situaties.

Hulp nodig bij het vinden van uw droomhuis?

Aan de slag! Met deze tips kan u alvast een start maken met uw zoektocht. Weet u nog niet exact waar u naar opzoek bent of heeft u uw droomhuis nog niet gevonden? Geef dan gratis uw zoekopdracht op. Wij geven u graag professionele hulp bij het kopen van een woning, u kan vrijblijvend met ons contact opnemen.

Tips-starters-woningmarkt

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Einde rentevaste periode hypotheek: moet u verlengen of oversluiten?

Aan het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek staat u voor een belangrijke keuze: gaat u door met uw huidige geldverstrekker of kiest u voor een andere bank? En houdt u dezelfde hypotheek of wilt u misschien iets veranderen? In deze blog zetten we de mogelijke opties naast elkaar, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt!

3.10.2024
Hypotheken

Single? Dan kunt u misschien een hogere hypotheek afsluiten!

Singles opgelet! Soms is het mogelijk dat u een hogere hypotheek kunt krijgen dan u op basis van uw inkomen zou verwachten. Dat geldt bijvoorbeeld als u een energiezuinig huis wilt kopen of als u uw nieuwe woning wilt verduurzamen. Maar ook als u single bent, kunt u voor meer hypotheek in aanmerking komen! Zo heeft u meer kans om uw droomhuis te vinden, zelfs in deze lastige huizenmarkt. In deze blog zetten we alles voor u op een rijtje. Ontdek wat er voor u mogelijk is!

13.09.2024
Hypotheken

Loonsverhoging op komst? Dan ook een hogere hypotheek!

Een aangekondigde loonsverhoging kan een groot verschil maken als u een hypotheek wilt afsluiten. Banken willen graag weten of u voldoende inkomen heeft om uw hypotheeklasten te kunnen dragen. Dus: hoe meer u verdient, hoe hoger uw maximale hypotheek. Sommige banken kijken daarbij niet alleen naar uw huidige salaris, maar houden ook rekening met een loonsverhoging die u binnenkort krijgt. Meestal is die termijn zes maanden.

7.08.2024