Einde rentevaste periode hypotheek: moet u verlengen of oversluiten?

Einde rentevaste periode hypotheek: moet u verlengen of oversluiten?

Aan het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek staat u voor een belangrijke keuze: gaat u door met uw huidige geldverstrekker of kiest u voor een andere bank? En houdt u dezelfde hypotheek of wilt u misschien iets veranderen?

Een hypotheek is een lening en daar moet u rente over betalen. Vaak wordt die rente voor een bepaalde periode vastgezet, bijvoorbeeld 5 jaar, of 10 of 20 jaar. U kunt ook kiezen voor een hypotheek met een variabele rente: die kan elke maand anders zijn.

Bericht van uw bank

Als u een rentevaste periode heeft, krijgt u van uw bank ruim van tevoren bericht als die periode gaat aflopen. De geldverstrekker doet dan een voorstel voor een nieuwe rente en rentevaste periode. In principe verandert er verder niets aan uw hypotheek.

U kunt ervoor kiezen om dit voorstel te accepteren. Maar, het is altijd slim om te onderzoeken of er alternatieven zijn die voordeliger voor u uitpakken. Andere aanbieders van hypotheken hebben misschien wel een lagere rente of betere voorwaarden.

Bestaande hypotheek verlengen

Als u ervoor kiest om uw hypotheek te verlengen, gaat u akkoord met het voorstel van uw bank. U kiest een nieuwe rentevaste periode met bijbehorend rentepercentage en blijft bij dezelfde geldverstrekker.

Een lange rentevaste periode geeft u zekerheid over uw maandlasten. Maar als de rentes dalen, profiteert u daar niet van. Bij een korte periode of variabele rente loopt u het risico dat uw maandlasten stijgen als de rente omhooggaat, maar profiteert u als de rente daalt.

Overstappen

Het einde van de rentevaste periode kan ook een moment zijn om over te stappen naar een andere aanbieder. In dat geval moet u uw hypotheek oversluiten. U kunt dan gelijk andere aanpassingen doorvoeren, zoals bijvoorbeeld de hoogte van het leenbedrag. Voordeel is dat u aan het einde van uw rentevaste periode geen boeterente hoeft te betalen. Oversluiten bij uw bestaande geldverstrekker kan overigens ook. Houd er wel rekening mee dat u advies- en notariskosten moet betalen als u uw hypotheek oversluit.

Risico-opslag

Heeft u een hypotheek zonder NHG? Bij het verlengen of oversluiten van uw hypotheek kan het zijn dat u minder risico-opslag hoeft te betalen. Uw hypotheekschuld moet dan ten opzichte van de waarde van uw woning zijn gedaald. Controleer dus goed of uw geldverstrekker dit in het rentevoorstel heeft verwerkt.

De beste optie

Of u nu kiest voor verlengen of oversluiten, het is altijd slim om u goed te laten informeren. Als Erkend Financieel Adviseurs zijn wij specialist op het gebied van hypotheken en kunnen wij uw situatie helder in kaart brengen. Dat kan u helpen om de beste keuze te maken. Zo voorkomt u dat u geld laat liggen! Neem dus gerust contact met ons op.

 

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Einde rentevaste periode hypotheek: moet u verlengen of oversluiten?

Aan het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek staat u voor een belangrijke keuze: gaat u door met uw huidige geldverstrekker of kiest u voor een andere bank? En houdt u dezelfde hypotheek of wilt u misschien iets veranderen? In deze blog zetten we de mogelijke opties naast elkaar, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt!

3.10.2024
Hypotheken

Single? Dan kunt u misschien een hogere hypotheek afsluiten!

Singles opgelet! Soms is het mogelijk dat u een hogere hypotheek kunt krijgen dan u op basis van uw inkomen zou verwachten. Dat geldt bijvoorbeeld als u een energiezuinig huis wilt kopen of als u uw nieuwe woning wilt verduurzamen. Maar ook als u single bent, kunt u voor meer hypotheek in aanmerking komen! Zo heeft u meer kans om uw droomhuis te vinden, zelfs in deze lastige huizenmarkt. In deze blog zetten we alles voor u op een rijtje. Ontdek wat er voor u mogelijk is!

13.09.2024
Hypotheken

Loonsverhoging op komst? Dan ook een hogere hypotheek!

Een aangekondigde loonsverhoging kan een groot verschil maken als u een hypotheek wilt afsluiten. Banken willen graag weten of u voldoende inkomen heeft om uw hypotheeklasten te kunnen dragen. Dus: hoe meer u verdient, hoe hoger uw maximale hypotheek. Sommige banken kijken daarbij niet alleen naar uw huidige salaris, maar houden ook rekening met een loonsverhoging die u binnenkort krijgt. Meestal is die termijn zes maanden.

7.08.2024