Aflossingsvrije hypotheek: dit zijn de risico’s

Aflossingsvrije hypotheek: dit zijn de risico’s

Staat u op het punt om een huis te kopen en bent u op zoek naar een passende hypotheek? U kunt nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Het klinkt aantrekkelijk door de lage maandlasten. Maar welke risico’s brengt het met zich mee?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een van de vele hypotheekvormen in Nederland is een aflossingsvrije hypotheek. Het is een hypotheekvorm waarbij u tot de einddatum alleen rente betaalt. U lost gedurende de looptijd niet af. Omdat u niet aflost moet u de lening op de einddatum in één keer aflossen. Vaak kunt u na de einddatum de hypotheek verlengen of oversluiten, maar dit hangt af van de partij waar u de hypotheek heeft afgesloten. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal zo’n 30 jaar.

Waarom voor een aflossingsvrije hypotheek kiezen?

De lage maandlasten die bij deze hypotheekvorm komen kijken is voor mensen een reden om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Het is qua maandlasten de goedkoopste hypotheekvorm. Wel is het belangrijk om te beseffen dat u bij deze maandlasten nog niks hebt afgelost.

Risico’s aflossingsvrije hypotheek

Toch kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het goed om de risico’s van deze hypotheekvorm voor ogen te hebben. Wij zetten het voor u op een rij:

  1. De naam, aflossingsvrije hypotheek, zegt het al. Dit neemt dan ook het risico met zich mee dat er op de einddatum van de hypotheek, nog niks is afgelost.
  2. Een aflossingsvrije hypotheek kunt u meenemen als u gaat verhuizen. Dit kan echter alleen als de hypotheek niet hoger is dan 50% van de waarde van het nieuwe huis.
  3. Met deze hypotheekvorm bouwt u gedurende de looptijd geen kapitaal op.
  4. Tegenwoordig heeft u nog maar 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek, waardoor uw netto maandlasten stijgen na afloop van de 30-jaarsperiode.
  5. Als u de woning noodgedwongen moet verkopen, is er met name in het begin van de looptijd een risico op een restschuld. De totale hypotheek is gemaximeerd tot 100% van de waarde van de woning, maar als de waarde van de woning daalt, kan er toch een restschuld ontstaan als de hypotheekschuld in zijn totaliteit niet of minder snel daalt.
  6. Alleen als u voor 2013 al een hypotheek had, kan u nu kiezen voor (een gedeelte) aflossingsvrije lening en houdt u toch recht op renteaftrek. Is uw hypotheek na 2013 gesloten dan kan u alsnog kiezen voor (een gedeelte) aflossingsvrij, maar is de rente over deze hypotheek niet aftrekbaar!

Ons advies

De keuze voor (een deel) aflossingsvrije hypotheek is altijd maatwerk. Wij noemen aflossingsvrij ook wel de vrijheid om af te lossen. Hiermee kan een aflossingsvrije hypotheek een goed instrument zijn voor financiële planning. Het hangt namelijk van uw levensfase af wanneer u meer of minder financiële ruimte hebt, door de aflossingsvrije hypotheek kan u als jong gezin er voor kiezen om over een hypotheekdeel alleen rente te betalen om later, als de kinderen het huis uit zijn er voor te kiezen om extra af te lossen. Aflossingsvrije hypotheek is dus geen vies woord, maar moet, als dit wordt toegepast, en wel overwogen keuze zijn. 

Wij vertellen u graag welke hypotheek bij u past en welke wet- en regelgeving van toepassing is in uw huidige situatie. Benieuwd? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan voor u klaar.

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

Hypotheken

Einde rentevaste periode hypotheek: moet u verlengen of oversluiten?

Aan het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek staat u voor een belangrijke keuze: gaat u door met uw huidige geldverstrekker of kiest u voor een andere bank? En houdt u dezelfde hypotheek of wilt u misschien iets veranderen? In deze blog zetten we de mogelijke opties naast elkaar, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt!

3.10.2024
Hypotheken

Single? Dan kunt u misschien een hogere hypotheek afsluiten!

Singles opgelet! Soms is het mogelijk dat u een hogere hypotheek kunt krijgen dan u op basis van uw inkomen zou verwachten. Dat geldt bijvoorbeeld als u een energiezuinig huis wilt kopen of als u uw nieuwe woning wilt verduurzamen. Maar ook als u single bent, kunt u voor meer hypotheek in aanmerking komen! Zo heeft u meer kans om uw droomhuis te vinden, zelfs in deze lastige huizenmarkt. In deze blog zetten we alles voor u op een rijtje. Ontdek wat er voor u mogelijk is!

13.09.2024
Hypotheken

Loonsverhoging op komst? Dan ook een hogere hypotheek!

Een aangekondigde loonsverhoging kan een groot verschil maken als u een hypotheek wilt afsluiten. Banken willen graag weten of u voldoende inkomen heeft om uw hypotheeklasten te kunnen dragen. Dus: hoe meer u verdient, hoe hoger uw maximale hypotheek. Sommige banken kijken daarbij niet alleen naar uw huidige salaris, maar houden ook rekening met een loonsverhoging die u binnenkort krijgt. Meestal is die termijn zes maanden.

7.08.2024